گزارش کارآموزی پارك جنگلي تلار قائم

دسته بندي : فنی و مهندسی » شهرسازی
گزارش کارآموزي پارك جنگلي تلار قائم در 22 صفحه ورد قابل ويرايش



مطالب

عنوان


صفحه

مقدمه ..................................................................................


1

چكيده .................................................................................


3

معرفي استان مازندران ...................................................


4

معرفي شهرستان قائمشهر ..............................................


5

وسعت جنگل‌هاي قائمشهر ..............................................


8

تعريف پارك‌هاي جنگلي ..................................................


10

هدف از تأسيس پارك هاي جنگلي .................................


10

پارك جنگلي طبيعي ..........................................................


12

پارك جنگلي مصنوعي .....................................................


12

تأسيسات پارك هاي جنگلي ............................................


13

پارك جنگلي محل تفريح و تفرج .....................................


15

اكوتوريسم ........................................................................


16

توريسم ..............................................................................


17

مشاهده عملي.....................................................................


18

پيشنهادات ..........................................................................


19

منابع ...................................................................................


20



مقدمه :

ايجاد پارك‌هاي جنگلي و ملي و مناطق حفاظت شده به دليل حفاظت از طبيعت و حيات وحش است. ايجاد استراحتگاه و مناطق تفرج‌گاهي براي مردم لازم و ضروري است. با افزايش جمعيت و ايجاد شهرهاي بزرگ و مراكز صنعتي در سال‌هاي اخير احتياج مردم به مناطق تفرجگاهي بيشتر شده و مسئولين شهرها را بر آن واداشت كه پارك‌هاي عمومي بيشتري در داخل و اطراف شهرها به وجود بياورند.

دفتر جنگل‌كاري و پارك‌هاي سازمان جنگل ها تعداد زيادي پارك‌هاي جنگلي در كشور ايجاد كرد تا علاوه بر ايجاد محل‌هاي تفرج‌گاهي براي مردم بتواند اكوسيستم‌هاي ويژه منطقه‌اي را نيز در مقابل تخريب انسان‌ها حفظ و حراست بكند. اگرچه اولين جنگل دست كاشت با نام پارك جنگلي اهواز در سال 1342 احداث گرديد ولي پارك جنگلي تهران (پارك خرگوش دره ) با وسعتي بالغ بر 140 هكتار اولين تفرج‌گاه جنگلي دست كاشت است كه در سال 1343 پس از ملي شدن جنگل‌ها به منظور ايجاد فضاي سبز و محلي براي تفرج شهروندان تهراني احداث گرديده است. پارك جنگلي هراز و سي‌سنگان طبيعي است كه در سال 1344 احداث شده‌اند.

در حوزه اداره كل منابع طبيعي منطقه ساري تعداد 9 پارك جنگلي وجود دارد كه به شرح زير مي‌باشد :

چكيده :

پارك جنگلي تلار قائم شهر واقع در جاده نظامي قائم شهر يكي از پارك‌هاي جنگلي سرسبز و زيباي استان مازندران مي‌باشد كه نياز به حفاظت و نظارت بيشتري دارد. در پارك‌هاي جنگلي كلاً تأسيساتي مثل پياده‌رو – پاركينگ – جاده – سرويس بهداشتي – آب‌نما – فضاي گل‌كاري – نيمكت – اتاقك‌هاي چوبي سرپوشيده – رستوران – زمين ورزشي – باغ كودكان – محل پيك‌نيك و ... ضروري است. پارك‌ها، جنگل ها، مراتع، درياها و كلاً پديده‌هاي طبيعي و زيبا منابع اصلي و تفرج‌گاهي هستند. انسان در اين مناطق به تفريح و تفرج مي پردازند و از زيبايي‌هاي طبيعت لذت مي‌برد و روح و روان خسته خود را التيام مي‌بخشد.



معرفي استان مازندران :

مساحت استان مازندران حدود 23830 كيلومتر مربع معادل 5/1 درصد سطح كشور است. بر اساس تقسيمات جغرافيايي و سياسي شامل 15 شهرستان 43 بخش، 46 شهر، 110 دهستان مي‌باشد. جمعيت تقريبي آن بر اساس آخرين سرشماري سال 1375 حدود 000/600/2 نفر ( 3/4 درصد كل كشور ) كه شامل 46 درصد جمعيت شهري و 54 درصد جمعيت روستايي مي‌باشد.

استان مازندران از سمت شمال به درياي خزر، از شرق به استان گلستان، از سمت جنوب به استان‌هاي تهران و سمنان و قزوين و از سمت غرب به استان گيلان محدود مي‌گردد.

اين استان داراي حدود 000/169/2 هكتار منابع طبيعي ( جنگل و مرتع ) بوده است كه حدود 91 درصد سطح استان را تحت پوشش دارد. استان مازندران از شرايط اقليمي و زيستگاهي متنوعي برخوردار است.


معرفي شهرستان قائم شهر :

شهرستان قائم‌شهر كه مركز آن شهر قائم‌شهر است يكي از شهرستان‌هاي استان مازندران به شمار مي‌رود و از لحاظ موقعيت جغرافيايي در مركز استان واقع شده است. در تصميمات سياسي قبل از انقلاب دقيقاً شهرستان مياني اين استان بوده است. شهرستان قائم‌شهر از سمت شمال به جويبار، از سمت شرق به ساري، از سمت جنوب به شهرستان سوادكوه ( ارتفاعات البرز ) و از سمت غرب به شهرستان بابل محدود مي‌گردد.

وسعت قائم‌شهر 4585 كيلومتر مي‌باشد اين شهرستان داراي 2 بخش و از 150 روستا تشكيل شده است. از لحاظ بعد مسافت شهر قائم‌شهر كوتاهترين فاصله را با شهر ساري ( مركز استان مازندران ) دارا مي‌باشد.

جمعيت اين شهرستان حدود 000/295 نفر مي‌باشد. 590 خانواده كه 52 درصد شهري و 48 درصد روستايي مي‌باشد.


خاك :

حاشيه باريك در شمال محدوده شهرستان قائم‌شهر را خاك‌هاي شور و قليايي مي‌سازد. بافت خاك‌ها در بيشتر مناطق اصولاً سنگين است. در اراضي رودخانه سياهرود بافت خاك متوسط اراضي ساحلي سبك تا خيلي سبك دارند.

ناهمواري و شكل زمين :

در شهرستان قائم‌شهر سه تيپ ناهمواري ديده مي‌شود. بخش جنوبي شهرستان تيپ ناهمواري كوهپايه‌اي دارد كه ارتفاع آن بين 200 تا 800 متر تغيير مي‌يابد و تقريباً آخرين برجستگي كوه‌هاي البرز هستند كه بر قسمت جلگه‌اي تغيير مي‌يابد و تقريباً آخرين عوارض برجستگي كوه‌هاي البرز هستند كه به قسمت جلگه‌ مربوط مي‌شود و دامنه‌هاي كم‌شيب كوهپايه‌ها پوشيده از جنگل و باغات ميوه است ليكن در نواحي پست‌تر دامنه‌ها در صورتي كه امكان سوار شدن آب بر زمين ميسر باشد بخش مياني كه قسمت عمده سطح شهرستان را تشكيل مي‌دهد از جلگه‌هاي نسبتاً هموار آبرفتي تشكيل شده است كه با شيبي ملايم به سمت شمال كشيده شده است. بخشي از شمال ادامه همان جلگه به سمت درياست حداكثر ارتفاع زمين در اين قسمت 18 – متر از سطح درياي آزاد قرار دارد و بدين ترتيب حدود 1 متر از سطح درياي خزر بلندتر است شيب زمين عمدتاً از شمال به جنوب بوده.

الف – پارك‌جنگلي طبيعي

ب – پارك جنگلي مصنوعي

پارك جنگلي طبيعي :

كه بخش جنگل طبيعي را به پارك تبديل مي‌كنند و امكانات تفريحي براي عموم در جنگل‌ها ايجاد مي‌كنند. سعي مي‌شود زيبايي‌هاي طبيعي با ايجاد زيبايي‌هاي مصنوعي تغيير نكند و حتي‌الامكان شكل طبيعي مناطق جنگلي حفظ شود.

اسامي چند پارك جنگلي طبيعي :

سي‌سنگان – قرق – دلند – آزادشهر – نور

پارك جنگلي مصنوعي :

پارك‌هاي هستند كه براي ايجاد فضاي سبز و تفرج‌گاه در اطراف شهرها به طور مصنوعي احداث مي‌شوند. اين پارك‌ها نبايد كاملاً در مجاور مراكز صنعتي باشند. پارك‌هاي جنگلي اعم از مصنوعي و طبيعي به منظور استراحت و تفريح و سالم سازي محيط زيست انسان احداث مي‌شوند.



اسامي چند پارك جنگلي مصنوعي :

خرگوش دره – سرخه حصار – چيتگر – تلو – لويزان

تأسيساتي كه در پارك‌هاي جنگلي احداث مي‌شود به شرح زير است :

1 ) تشكيلات اداري : براي رسيدگي به امور اداري پارك و پرسنل پارك دفاتري احداث مي‌شود.

2 ) احداث اتاقك هاي نگهباني : در مدخل درب‌هاي ورودي و خروجي مجهز به وسايل ارتباطي و حفاظتي به احداث انواع وسايل آتش‌نشاني و انبارهايي براي رستوران و زمين‌هاي ورزشي و باغ كودكان ضروري است.

3 ) پاركينگ : در هر پارك بسته به وسعت آن تعدادي پاركينگ براي پارك ماشين‌ها احداث مي‌شود.

4 ) نيمكت : نيمكت از وسايل ضروري و مورد نياز پارك‌هاست كه براي استراحت مردم تهيه مي‌شود. معمولاً نيمكت‌ها را در حاشية خيابان اصلي و كنار محوطه‌هاي درخت‌كاري، گل‌كاري و چمن‌كاري و كنار استخرها، بركه‌ها، آب‌نماها قرار مي‌دهند. در كنار نيمكت‌ها ظروف آشغال به تعداد كافي قرار مي‌دهند.

نيمكت‌ها و ظروف آشغال را بايد از چوب و موادي كه هماهنگ با محيط اطراف است ساخته شود.

5 ) سرويس بهداشتي : در نقاط مختلف پارك كنار جنگل، باغ كودكان، باغ وحش اين سرويس احداث مي‌شود.

6 ) زمين‌هاي بازي كودكان : در اين زمين‌ها انواع وسايل بازي كودكان مثل سرسره – الاكلنگ – تاب وجود دارد. اين نقاط بايد دور از تردد ماشين باشد و نيمكت‌هايي در كنار آن‌ها براي نشستن والدين باشد.

7 ) فضاي سبز، گل‌كاري، چمن‌كاري، جنگل كاري :

در پارك‌ها ايجاد محوطه‌اي به نام جنگل يا بيشه‌زار ضروري است. در كنار يا وسط اين جنگل‌ها نيمكت يا آلاچيق مي‌سازند. در پارك‌هاي بزرگ اين جنگل‌ها از قطعات مجزا تشكيل مي‌شوند. در اطراف خيابان‌ها، پياده‌رو، آب‌نماها و در نقاط مناسب ديگر چمن‌كاري و گل‌كاري صورت مي‌گيرد و در كنار آنها نيمكت‌هايي براي استراحت مردم قرار داده مي‌شود.

8 ) رستوران : احداث رستوران و كافه و دكه در پارك ضروري است تا نيازهاي عمومي مردم را تأمين كنند. در نزديكي رستورانها پاركينگ براي پارك ماشين نيز احداث مي‌شود.

9 ) آب‌نما : حوضچه يا حوض‌هاي كم‌عمق هستند كه اغلب داراي فواره‌هاي متعدد با چراغ‌هاي رنگين هستند. با مصالح ساختماني مختلف ساخته مي‌شود و ممكن است ساده يا پلكاني باشد.



پارك جنگلي محل تفريح و تفرج :

انسان كه از سروصدا و هواي آلوده شهرها و مناطق صنعتي خسته مي‌شود دوست دارد كه آزادانه در دامن طبيعت گردش نمايد و از هواي تميز آن استفاده كند و كسي با ايجاد سروصدا مزاحم او نشود. جنگل محلي است كه شرايط ايده‌آل را براي تفريح و تفرج او فراهم مي‌نمايد. طراحي‌هاي سرگرم كننده و تأسيسات مراكز زيبا، ارزش جنگل را براي بازديد كنندگان آن افزايش مي‌دهد. جنگل از نظر زيبايي شناختي با توجه به گونه هاي نادر و كمياب نيز داراي اهميت است. با وجود مناظر زيبا در دل جنگل و وجود حيوانات و پرندگان از نظر گردش‌گري نيز قابل توجه است.

اهميت جنگل‌ها و مراتع به شرح زير مي‌باشد :

1- كنترل آب‌هاي سطحي و تغذيه آب‌هاي زيرزميني

2- مبارزه با آلودگي هوا

3- مبارزه با فرسايش خاك و حفظ و توليد خاك

4- جلوگيري از سروصداي محيط

5- تفرج‌گاه انسان

6- تعديل دماي هوا

7- تلطيف هوا

8- توليد مواد غذايي و دارويي

9- توليد علوفه دام

10-نگهداري زنبور عسل و توليد عسل

12-بيابان زدايي و جلوگيري از حركت شن‌هاي روان

12-تغيير ميكروكليما

13-كاهش دما و افزايش رطوبت نسبي

14-كنترل باد و طوفان و هزاران فايدة ديگر


اكوتوريسم (Eco Tourism )

اولين بار توسط هكتور سالوس لاسكورين سال 1983 و با معناي سفر به مكان‌هاي طبيعي و بكر و بيشتر با هدف آموزش به كار برده شد. امروز تنها زير مجموعه‌اي از صنعت توريسم است كه به دقت به تمامي اهداف مي‌پردازد. اكوتوريسم سريع‌ترين رشد را در بازار توريسم دارا است. در حال حاضر كارشناسان و متخصصين بسياري درگير سازماندهي و برنامه‌ريزي سياست‌هاي اكوتوريسم هستند. آن‌ها در زمينه‌هايي از قبيل نظام اطلاعات جغرافيايي، مديريت حيات وحش، عكسبرداري از طبيعت، زيست‌شناسي دريايي، زيست‌شناسي اقيانوسي، مديريت پارك هاي ملي، علوم زيست محيطي، تاريخ‌شناسي، باستان شناسي، مديريت، مشغول بررسي و مطالعه مي‌باشند.


دسته بندی: فنی و مهندسی » شهرسازی

تعداد مشاهده: 1616 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 22

حجم فایل:33 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: