پروژه کارآفرینی شركت پیشتاز قطعه سناباد ( M.S.T GROUP )

دسته بندي : کارآفرینی » صنعتی
پروژه کارآفريني شركت پيشتاز قطعه سناباد ( M.S.T GROUP ) در96 صفحه ورد قابل ويرايش


تاريخچه مجموعه سازي توس :

شرکت مجموعه سازي توس در 18 کيلومتري جاده قوچان واقع است ، اين شرکت فعاليت خود را با عنوان مجموعه سازي از سال 73 باهدف توليد ومونتاژ انواع اکسل عقب و جلو ، گيربکس ، فرمان کامل و سازي قطعات موتوري خودرو ، جهت برطرف کردن نياز کارخانجات خوردو ساز ( OE ) آغاز نمود .

اين شرکت درحال حاضر بزرگترين توليد کننده اکسل براي ايران خودرو و تنها توليد کننده ميل فرمان پيکان درسراسر کشور است .

حالا به اين ميپردازيم که چه عواملي دست به دست هم داده تا اين شرکت با اين عظمت به وجود آيد :

مديريت عامل اين شرکت جناب آقاي فارسيان مي باشند ، ايشان درسالهاي قبل از پيروزي انقلاب به خاطر اينکه يکي از دانشجويان ممتاز بودند توانستند بورس تحصيلي انگلستان را کسب کنند و براي دامه تحصيل عازم انگلستان شوند .

درزمان تحصيل به خاطر تفکر اقتصادي بالايي که داشتند تصميم به صادرات فلزات آلياژي کارخانجات از انگلستان به ايران مي گيرند ، جنس اين فلزات از فولادهاي آلياژي بود ، که به خاطر کم بودن اين آلياژها در ايران و احتياج بااين آلياژها ، ايران بازار خوبي براي اين صادرات بود .

اين صادرات ادامه داشت تا پيروزي انقلاب و جنگ تحميلي ، در آن زمان آقاي فارسيان به خاطر تحريمهايي که وجود داشت و به خاطر نياز مبرم کشور و کمک به رشد و شکوفائي اقتصاد اقدام به واردکردن مواد ودستگاههاي صنعتي و قطعات کليدي دست دوم نمودند.

از دلايل ديگر انتخاب ايران ميتوان به دلايل زير اشاره کرد :

1- پايين بودن هزينه انرژي ( سوخت ارزان )

2- نيروي کار زياد

3- شناخت کامل از بازار ايران

4- حمايت دولت

با گذشت زمان واتمام جنگ براي کمک به بي نياز کردن کشور عزيزمان از بيگانگان وکم به رشد صنعت که درآن زمان دچار رکود بود اقدام به احداث يک شرکت قطعه سازي نمودند .

محصولات توليدي اين کارخانه قطعات اکسل پيکان بود شامل : پلوس ، هرزينگ ، پوسته مرکزي ، کوپلينگ ، فلانچ و توپي چرخ بود .

و حالا همينطور که دربالا ذکر شد با گذشت زمان تبديل به يک شرکت مجموعه سازي شده است :

حساسيت قطعات از يک سو و تأثيري که اين قطعات درسرنوشت سرنشينان خودرو دارد ، از يک سو ديگر تلاش شرکت را براي اخذ دانش فني از شرکتهاي معتبر اروپايي در پي داشته است . حاصل تلاش اين شرکت دراين راستا :

ü اخذايسانس و تکنولوژي ساخت اکسل پيکان از کمپاني K.T.L انگلستان

ü جعبه فرمان پيکان ازکمپاني BURMAN انگلستان

ü تأييد از کمپاني PEUGEOT فرانسه جهت توليد اکسل پژو گرديده است .

اين شرکت توانسته درسالهاي اخير باارتقاء سطوح توليدات خود به عنوان يکي از اصلي ترين شرکتهاي تأمين کننده مجموعه ايران خودرو مطرح باشد .

شرکت نامبرده توانسته با استفاده از راهکارهاي زير به صرفه جويي تا ميزان 80% ونيز تأمين فضاي توليدي مطلوب جهت ارائه خدمات به صنعت خودروسازي ارائه نمايد :

1- نيروي انساني متخصص و آموزش ديده در شرکت ليسانس دهنده.

2- تجهيزات کارخانه به ماشين آلات وتکنولوژي مدرن اروپاي غربي .

3- بهره مندي از دانش فني و ليسانس شرکت هاي مزبور .

4- استقرار دستگاهها و تجهيزات مدرن آزمايشگاهي از قبيل :

ü دستگاه تست نويز ديفرانسيل اکسل پيکان

ü دستگاه تست ضربه فرمان

ü دستگاه تست پيچش پينتون فرمان

ü دستگاه تست خستگي و سايش فرمان

ü گراف گشتاور فرمان

ü خط رنگ پودري الکترواستاتيک .

قطعات توليدي اين شرکت به شرح زير مي باشد :

1- اکسل عقب پيکان

2- اکسل عقب و جلو انواع پژو ( 405 ، پارس ، سمند )

3- اکسل عقب و جلو پژو 206

4- فرمان کامل پيکان

اين شرکت براي تبديل شدن از قطعه سازي به مجموعه سازي بايد قطعات توليدي ساير کارخانجات را خريداري مي کرد و با انجام مونتاژ روي آنها ، آنها را به عنوان محصول پاياني به ايران خودرو تحويل مي داد .

شرکت نام برده به علت پراکندگي شرکتها وزياد بودن هزينه ها تصميم به متمرکز کردن کارخانجات به صورت پارک صنعتي يا ( يک شهرک صنعتي کوچک ) گرفت .

اين پارک داراي مساحت تقريبي 20 هکتار مي باشد که با گسترش شهرها هم اينک درنزديکي شهر گلبهار واقع است .

پايان نامه اي که مطالعه مي شود درباره پارک مجموعه سازي توس و يکي از کارخانه هاي زير مجموعه آن است .

اين مجوعه به خاطر اين خاطر انتخاب شده است که شبيه به آن کم وجود دارد واز مديريت بالايي برخوردار است و با درايت خاصي اداره مي شود . سهامدار اصلي تمامي شرکتهاي مجموعه سازي جناب آقاي فارسيان مي باشند و توسط ايشان درمجموعه سازي اداره مي شوند .

معرفي شرکتهاي زير مجموعة مجموعه سازي توس :

1- شرکت راد فرمان :

درسال 1361 فعاليت خود رابا هدف توليد قطعات جلوبندي انواع خودرو هاي سبک و سنگين آغاز نمود .

از گواهينامه هاي اخذ شده توسط اين شرکت مي توان به موارد زير اشاره کرد :

1- گواهينامه ISO 9002 از شرکت QMI کانادا . 2- نشان استاندارد ملي ايران جهت کليه محصولات . 3- اخذ گواهينامه QS 9000 از شرکت URS . 4- اخذ گواهينامه ISO TS 16949:2002 .5- عضو شبکه جهاني IQNET .

2- شرکت حرکت سازان توس :

اين شرکت فعاليت خود را از سال 77 باهدف توليد انواع چهارشاخ گاردان و فرمان ميل رابط فرمان خودروهاي مختلف : جهت برطرف کردن نياز کارخانجات خودرو ساز (OE) و بازارهاي داخلي (AM ) تحت ليسانس GMBو KYOWA ژاپن آغاز نمود .

3- شرکت خدمات مهندسي راد توس :

فعاليت خود را از سال 77 با هدف به کار گيري کليه کارخانجات M.S.T GROUP از خدمات طراحي آزمايشگاهي ، تحقيقاتي کاربردي وبانک اطلاعاتي آغاز نموده است .بطوريکه به عنوان هسته مرکزي R&D در گروه مطرح مي باشد .

4- شرکت پيشتاز قطعه سناباد :

اين پايان نامه درباره اين شرکت مي باشد که در ادامه به طور کامل توضيح داده خواهد شد .

5- شرکت حديد اخگر سناباد :

يکي از واحدهاي شرکت مجموعه سازي توس بوده که فعاليت خود را از سال 82 با هدف توليد قطعات به روش فورج سرد بصورت مستقل آغاز نموده است . اين شرکت عضو فعال مرکز عمليات حرارتي Wolfson انگلستان نيز مي باشد .

6- شرکت فورج گستر سناباد :

از ديگر واحدهاي شرکت مجموعه سازي توس مي باشد که درسال82 باهدف تأمين قطعات آهنگري مجموعه بطور مستقل تحت عنوان فورج گستر سناباد آغاز به کار نمود .

7- شرکت تراش رايانه توس :

اين شرکت درسال 79 با هدف ساخت و مونتاژ انواع ماشينهاي ابزار و قالبهاي صنعتي بويژه دربخش خودرو فعاليت خود راآغاز نمود .

در راستاي نيل به اهداف تعين شده ، موفق به اخذ نمايندگي از دو شرکت معتبر 600 Group (COLDHESTER) انگلستان و HMT هندوستان در خصوص ماشين ابزار واخذ نمايندگي از شرکت CEJOHANSSON سوئد در زمينه دستگاههاي اندازه گيري دقيق گرديده است .

8- شرکت پيشتاز کلاچ اسفراين :

اين شرکت فعاليت خود را از سال 82 با هدف توليد انواع ديسک وصفحه کلاچ خودروهاي سبک و سنگين ، جهت برطرف نمودن نياز کارخانجات خودروساز (OE) وبازار هاي داخلي (AM) تحت ليسانس OP انگلستان آغاز نمود .



ب : مسئول کنترل مدارک ومستندات :

لازم است قبل از توليد ، مشخصات دقيق محصول معلوم شود تا از توليد آن به طور کارآمد مطمئن شد . تصميمات لازم در ارتباط با ميزان و نوع تجهيزات ، طرح ريزي و منابع انساني نبايد اخذ شود مگر زماني که محصولات توليد را به خوبي تعريف کند .

در واقع اين گونه تعريف مي شود که :

روش هاي مکتوب شده و فرم هاي جاري که طبق استاندارد مي باشد و برآورده کننده نيازهاي آن است که زير نظر مسئول کنترل مدارک و مستندات مي باشد . بررسي اين فرم ها از نظر به روز بودن و تطبيق مناسب آنها با يکديگر ورعايت مشخصه هاي مورد نياز هر واحد اجرايي از الزامات است .

اين واحد به صورت secret مي باشد و اين فرم ها از نيازهاي استاندارد و نيازهاي شرکت آمده ودر نهايت هر فرمي مشخص مي کند که مي خواهد به منطقي خاص برسد .

ج: مسئول آديت محصول وتوليد :

واژه آديت به معناي بازرسي ومميزي مي باشد. و آديت محصول يعني اينکه يک سري مشخصات و خصوصيات را در مورد محصول يا قطعه توليد شده بررسي نماييم . آديت ها همانطور که درتيتر مربوطه آمده است شامل دو نوع مي باشد :

1- آديت توليد :

بازرسي از قطعات در حال توليد وقطعاتي است که در حين فرآيند توليد ساخته شده اند .

2- آديت محصول :

3- بازرسي از قطعات يا محصولات توليد شده نهايي مي باشد که قابليت ارسال را دارند .

براي هر کدام از دو گروه فوق استانداردهاي مربوط به خودش مورد بررسي قرار مي گيرد و گزارش روزانه عملکرد توليد را مسئول توليد ارائه مي دهد .آديتها براي اين در کارخانه پيشتاز قطعه وجود دارند که مطمئن باشيم قطعات توليد شده طبق نيازمنديهاي مشتري مي باشد و از نظر کيفيت و مسائل فني و حتي شاخص هاي مالي موردي وجود ندارد و همه چيز قابل اطمينان است .

د: مسئول ابزارهاي کيفي و کارشناس ابزارهاي کيفي :

اين قسمت تشکيل شده است از :

کنترل فرآيند آماري و SPC که در واقع نمودارهاي خاص مي باشد .

هزينه يابي کيفيت شامل روش هاي اجرايي مي باشد که در شرکت پيشتاز قطعه سناباد وجود دارد که متولي امر شده و روش هاي اجرايي تضمين شده استاندارد که قابليت اجرايي را دارند مي باشد .

مدير تضمين کيفيت :

اين شغل تحت سرپرستي مستقيم مدير عامل ، انجام امور مربوطه به بر پايي و حفظ سيستم کيفيت و گزارش دهي در مورد تضمين کيفيت و پيگيري جهت رفع عدم انطباق هاي به وجود آمده رابه عهده دارد . افرادي که مي خواهند دراين شغل ايفاي نقش نمايند بايد مدرک تحصيلي ليسانس مکانيک يا صنايع فيزيک کاربردي باشند و داراي 2 سال تجربه نيز باشند .

آشنا بودن به کليه مدارک مستلزم سيستم و کيفيت ، آشنايي با اصول استانداردهاي ISO900 از مهارتهاي اين شغل مي باشد .

از وظايف و مسئوليتهاي اين شغل مي توان به موارد زير اشاره کرد :

پيشگيري از وقوع عدم انطباقات درمحصول ، فرآيند ، سيستم
تعهد وپشتيباني در اجرا ونگهداري سيستم مديريت کيفيت
مسئول رفع عدم انطباق هاي موجود در واحد تحت اختيار
تهيه چارت سازماني و به هنگام سازي آن
شرکت در کليه جلسات کيفي ، فني و توليدي
نظارت بر نگهداري سوابق کيفي در کليه واحدها
مسئول توسعه سيستم کيفي تأمين کنندگان شرکت
نظارت بر ارزيابي انبار وشرايط انبار داري در بازه هاي شخصي
درصورت تغيير درسيستم ، لحاظ نمودن آن در مستند است .

واحد کنترل کيفيت :

کنترل کيفيت عبارت است از « اطمينان از تهيه وتوليد کالا و خدمات بر طبق استاندارد هاي تعيين شده.»

کنترل کيفيت جهت تعيين صحت عمل توليد بر طبق استاندارد ها و مشخصات معين شده انجام مي گيرد . بازرسي در حقيقت بخشي از کنترل کيفيت است که در قبل از توليد ، در زمان توليد وبعد از آن مورد اجرا قرار مي گيرد .

کنترل کيفيت در کارخانه پيشتاز قطعه سناباد ، به 3 شاخه اصلي تقسيم مي شود که عبارتند از :

ü کنترل کيفيت ورودي

ü کنترل کيفيت حين توليد

ü کنترل کيفيت نهايي

1-کنترل کيفيت ورودي : قطعات در انبار مواد ورودي نگهداري مي شود که اين کنترل در واقع ابعاد قطعات را مورد بررسي قرار مي دهد .

2- کنترل کيفيت حين توليد : قطعات بعد از آن به انبار کالاي درجريان ساخت فرستاده مي شود که طبق نظر مسئولين مربوطه طبق نقشه هايي که موجود است آن ها را کنترل مي نمايند .

3- کنترل نهايي : اين کنترل کيفيت چيدمان قطعه را مورد بررسي قرار مي دهد که در موازات آن واحد امور مهندسي قرار دارد .

هدف اصلي از کنترل کيفيت اطمينان از تهيه و توليد يک کالاي به خصوص بر طبق استانداردهاي تعيين شده مي باشد . اهميت کنترل کيفيت در کارخانجاتي که قطعات ماشين مي سازند و يا داراي خط مونتاژ وتوليد به شيوه انوهي هستند به خوبي مشهود است . به عنوان مثال کارخانه سازنده اتومبيل پيکان را در نظر بگيريد قطعات مختلف درمرا حل گوناگون بايد بر روي شاسي ماشين نصب گردد . حال چنانچه پنجره آماده شده کوچکتر يا بزرگتر از قاب پنجره يا سوراخهائي که بايد به هم وصل شوند بر روي هم منطبق نباشند ، چگونه حرکت خط توليد دچار اشکال خواهد شد .

در مواردي از کنترل کيفيت و بازرسي مي توان در تشخيص معايب در جريان توليد ، و اشکالات موجود در ماشين آلات بهره گرفت .

گاه از تنظيم خارج شدن ماشين آلات يا از کار افتاردگي ابزار وعدم آشنايي کارگران به کار ويا عدم استفاده از مواد اوليه مناسب سبب مي شود که مشخصات کالا از ضوابط واستانداردهاي مشخص شده خارج گردد .

به طور کلي مي توان اهداف کنترل کيفيت را به صورت زير خلاصه کرد :

ü حفظ استانداردهاي تعين شده

ü کشف و تصحيح انحرافات در پروسه عمل

ü کشف و اصلاح محصولات خارج از استاندارد

ü ارزيابي کارائي واحدها وافراد

مشکلات اساسي درکيفيت محصولات :

عوامل متعددي سبب مي گردد تا کالائي بر طبق ضوابط و مشخصات تعيين شده توليد نگردد .از جمله اين عوامل مي توان نمونه هاي زير را برشمرد :

1- خطاهاي انساني :

درمواردي خطاها وعدم دقت نيروي انساني سبب مي شود تا کالا و قطعات بر طبق استانداردهاي تعيين شده نباشد .اين مسئله در کارخانه پيشتاز قطعه سناباد که به صورت قراردادي و بر حسب کميت توليد شده دستمزد مي پردازد به خوبي مشاهده مي شود زيرا کارگران بيشتر سعي در بالا بردن کميت توليد دارند تا بهبود کيفيت توليد .

گاهي عدم تخصص وآشنايي هاي لازم درنيروي انساني سبب پائين آمدن کيفيت کالا مي شود .بعضاً شخص تنظيم کننده ماشين آلات مرتکب اشتباه وخطا شده که مالاً درکيفيت کالاي ساخته شده اثر مي گذارد .

2- مواد اوليه :

يکي ديگر از علل پايين بودن کيفيت کالاها ، وجود مواد اوليه نامرغوب مي باشد .چنانچه مواد اوليه مطابق استاندارد نباشد بسيار مشکل است که کالائي مطابق با ضوابط تعيين شده به دست آمده آورد .

3- محيط توليد :

محيط نامناسب توليد نتايج نامطلوبي بر کيفيت کالاي توليد شده بر جاي مي گذارد . کار کردن در محيطي که از نور کافي برخوردار نيست مي تواند برکيفيت ودقت در امر توليد تأثير به سزايي داشته باشد . ارتعاشات زياد سبب خارج شدن ماشين آلات وادوات دقيق از تنظيم مي شود صداهاي زياد سب ايجاد اختلال در کار وکيفيت کاري افراد مي گردد.

4- ابزار وماشين آلات :

عدم وجود ماشين آلات وابزار مناسب ويا استهلاک در طول عمل سبب مي گردد تا کالاي ساخته شده منطبق بر استانداردها ومشخصات تعيين شده نباشد .

5- ضعف در طراحي :

در مواردي اشکالات موجود در کالا تهيه شده ناشي از ضعف در طراحي اوليه محصول يا ماشين آلات مي باشد .

دراين حالت مسئولين نمي توانند عمل مهمي را براي بهبود کالا انجام دهند و آگاهي از اين مسئله که عيب حاصله نتيجه محاسبات و طراحي نامناسب مي باشد ، سبب صرفه جوئي د رعمليات مي گردد که با همياري واحد فني و طراحي کارخانه مي توانند در رفع آن بکوشند .

واحد مهندسي :

واحد مهندسي را در اصطلاح مغز هر سازمان مي گويند . واحد مهندسي مسئول بهبود در طرح محصول ومشخصات آن با انجام تحقيق ، توسعه ، طراحي و بالاخره توليد مي باشند ، همچنين بامطالعه مهندسي بايد ترتيبي اتخاذ کرد که کالاي جديد با کمترين هزينه در کارخانه پيشتاز قطعه سناباد ساخته شود .

کار اين واحد بهبود فرآيند توليد ورفع نواقص و مشکلات وبهينه کردن آنها مي باشد و تغييرات نيز به وسيله اين واحد انجام مي شود .

اين واحد قطعات را از لحاظ فيکسچرها يا نقشه ها تحليل مي کند ويا اينکه دستگاههايي را خريداري مي کنند که بتواند قطعه اي خوب توليد کند ويا اينکه قطعات با چه ابزاري تراش بخورد که همه بر عهده واحد امور مهندسي مي باشد .

توليد بر اساس دستور فرآيند مي باشد براي هر قطعه مثلاً يک قسمت به وسيله يک مهندس انجام مي شود ه از لحاظ ابعاد وهندسي مورد سنجش قرار مي گيرد .

خط توليد :

لوله رابط اکسل عقب پژو ( تيوپ اکسل )

مواد خام اين قطعه توسط شرکت Dilitex در انگلستان تهيه مي شود به اين ترتيب که اين مواد به شکل لوله هايي به صورت باتول دربازار وجود دارد که خريداري مي شود ، جنس و ابعاد آنها توسط واحد طراحي و مهندسي از قبل مشخص شده است . شرکت Dilitex اين لوله ها را کمي بزرگتر از اندازه هاي مشخص شده برش مي دهد و در جعبه هاي بزرگ بسته بندي کرده وبه ايران ارسال مي کند .

قطعات پس از ورود به پيشتاز قطعه قبل از ورود به انبار و توسط واحد آزمايشگاه به صورت Random ( اتفاقي ) انتخاب شده و با توجه به کاربردي که اين قطعه دارد آزمايشات بر روي آن صورت مي گيرد ، وآزمايشگاه تأييد ميکند که اين قطعه خصوصيات مورد نياز را دارد يا خير؟

بعد از تأييد اين قطعات توسط انبار ورودي تحويل گرفته مي شود و در آنجا از نظر تعداد تأييد شده وبعد از درست بودن تأييده توسط انبار صادر شده وقطعات وارد انبار مي شود ، درتمامي اين مراحل تضمين کيفيت نظارت دارد .

اولين قسمت بعد از تأييد ، ماشين کاري لوله است که لوله از دو طرف به طور همزمان توسط دو ابزارتراش مي خورد تا هم قد و طول آن به اندازه مورد نظر برسد ، و از طرف داخل وخارج آن لبه ها پخ داده مي شود و بعد وارد قسمت فرمينگ مي شود دراين قسمت به وسيله دستگاه فرمينگ دو طرف آن به وسيله قلتکهاي فشرده شده که و با چرخش ، قطر نوک ميله ها به اندازه مورد نظر کاهش پيدا مي کند وطولش هم کمي بلند تر شده و به اندازه اصلي مي رسد . تمامي اين قسمت ها به طور مداوم توسط تضمين کيفيت بررسي مي شود .

مرحله سوم به قسمت سنگ زني رفته ودراين قسمت به وسيله دستگاه سنگ ، قطعه به حرکت درآمده قطر دو طرفي که باريک تر شده سنگ زني مي شود وبه قطر نهايي مي رسد ، دقت ماشين کاري اين مرحله 0/001 mm مي باشد .

در اين قسمت ماشين کاري تمام مي شود پس از باز بيني و کنترل کيفيت به قسمت شماره زني مي رود . درآن قسمت براي هر قطعه يک شماره سريال ، شماره شمارش ايران خودرو واسم شرکت حک مي شود ، به وسيله اين شماره ها مي توان فهميد که اين قطعه به وسيل? چه شرکتي ساخته شده ، تاريخ توليد ، سفارش و اينکه هر مرحله د ر چه تاريخي انجام شده وتوسط چه کساني انجام شده است .

قطعه بعد از شماره زني توسط تضمين کيفيت کنترل نهايي شده و به انبار قطعات ارسالي ( انبار محصول ) ارسال شده واز آنجا به مجموعه سازي توس ارسال مي شود.

دسته بندی: کارآفرینی » صنعتی

تعداد مشاهده: 1404 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 96

حجم فایل:75 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: